Măsuri pentru trecerea la o economie circulară/ Evaluarea din 2019 a punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE/ Raport de țară – ROMÂNIA

Planul de acțiune pentru economia circulară subliniază necesitatea tranziției la o economie „circulară” bazată pe ciclul de viață, în care reutilizarea resurselor să fie cât mai mare, iar deșeurile reziduale să ajungă aproape de zero. Acest lucru poate fi înlesnit prin dezvoltarea de instrumente financiare inovatoare și asigurarea accesului la acestea, precum și prin finanțarea ecoinovării.

În Eurobarometrul special din 2017 privind atitudinea cetățenilor UE față de mediu, 79 % dintre români au declarat că sunt preocupați de efectele produselor din plastic asupra mediului. Aceasta a fost cea mai scăzută proporție din UE-28, media fiind de 87 %. În plus, 84 % au declarat că sunt îngrijorați de impactul produselor chimice (media UE-28 fiind de 90%). Se pare că există susținere pentru inițiativele privind economia circulară și pentru acțiunile de protecție a mediului în societatea românească, deși amploarea acestei susțineri pare a fi una dintre cele mai reduse din UE-28.

În România, utilizarea eficientă a resurselor rămâne la același nivel scăzut ca cel prezentat în primul raport EIR. Economia circulară rămâne slab dezvoltată, deși există potențial în acest domeniu, fapt confirmat de o conferință pe această temă organizată în România în toamna anului 2017. Este nevoie ca gradul general de conștientizare cu privire la economia circulară să crească.

Documentul integral poate fi consultat aici.

Share

Leave comment